Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym zawinięty w roladę to bardzo smaczny przepis na danie obiadowe czy na imprezę. Roladki robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety schabowe, to warto wypróbować ten przepis, gdyż będzie stanowił pewne urozmaicenie. Roladki podałam z ziemniakami tłuczonymi i surówką z sałaty lodowej.
Składniki na kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym (4 sztuki):
-
- 800 g schabu bez kości
-
- 2 ogórki kiszone
-
- 100 g boczku wędzonego
-
- 4 płaskie łyżeczki musztardy
-
- jajko
-
- bułka tarta
-
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kawałek schabu kroimy na cztery grube plastry, około 4 cm. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, boczek w dość cienkie plastry. Każdy kotlet smarujemy musztardą i układamy na nim po 2-3 plastry boczku, a przy jednym z brzegów paski ogórka. Mięso zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od miejsca, gdzie był ogórek. Brzegi powstałego rulonu zawijamy do środka. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na złoty kolor.
Zobacz inne przepisy na mięsne roladki:
Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym
Roladki z mięsa mielonego w sosie
Cebulowe roladki schabowe
Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach
Zostaw odpowiedź