Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym zawinięty w roladę to bardzo smaczny przepis na danie obiadowe czy na imprezę. Roladki robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety schabowe, to warto wypróbować ten przepis, gdyż będzie stanowił pewne urozmaicenie. Roladki podałam z ziemniakami tłuczonymi i surówką z sałaty lodowej.

 

Składniki na kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym (4 sztuki):

    • 800 g schabu bez kości
    • 2 ogórki kiszone
    • 100 g boczku wędzonego
    • 4 płaskie łyżeczki musztardy
    • jajko
    • bułka tarta
    • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Kawałek schabu kroimy na cztery grube plastry, około 4 cm. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, boczek w dość cienkie plastry. Każdy kotlet smarujemy musztardą i układamy na nim po 2-3 plastry boczku, a przy jednym z brzegów paski ogórka. Mięso zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od miejsca, gdzie był ogórek. Brzegi powstałego rulonu zawijamy do środka. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na złoty kolor.

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

 

Zobacz inne przepisy na mięsne roladki:

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Cebulowe roladki schabowe

Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Print Friendly, PDF & Email