Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym są kruche, soczyste i mięciutkie. Łatwo się je przygotowuje i świetnie smakują. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty lub buraczków, będą idealne na niedzielny rodzinny obiad. Zawijane zrazy z karkówki z pewnością podbiją wasze kubki smakowe.

Składniki na roladki z karkówki w sosie:

  • około 800 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe (lub kiszone)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka wody
  • około pół szklanki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster rozbijamy dość cienko tłuczkiem do mięsa. Ogórki kroimy wzdłuż w paski. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Plastry karkówki posypujemy solą i pieprzem, układamy na nich po 2-3 paski ogórka i łyżeczkę podsmażonej cebuli. Zwijamy roladki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i resztą cebuli, której nie zużyliśmy na faszerowanie roladek oraz solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy roladki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez godzinę z funkcją termoobiegu. Co jakieś 20 minut wierzch roladek oblewamy sosem, w którym się pieką.

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy Obiad

Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką

Karkówka Pieczona W Musztardzie

Karkówka Duszona W Sosie Własnym

Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką

Karkówka W Warzywami – Łatwy Przepis Na Obiad

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

2 komentarze

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: