Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulką

Przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku. Potrawa nie jest pracochłonna, wystarczy włożyć do piekarnika i trochę poczekać 😉 Ogólnie karkówka często gości na naszym stole, gdyż zawsze wychodzi z niej smaczna potrawa, mięso jest delikatne i mięciutkie.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy
  • cząber, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, rozmaryn, papryka ostra
  • pieprz, sól

Przygotowanie
Karkówkę posypujemy pieprzem i obsmażamy z obu stron na patelni na oliwie. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, cebulę w plasterki. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawami, na niej układamy warzywa i podlewamy ok pół szklanki wody. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz w temp 180 C. W razie potrzeby w trakcie pieczenia podlewamy wodą.

karkowka_pieczona

Print Friendly, PDF & Email

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: