Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa

Przepis nadesłany przez Fire. Przygotowujecie zupę grzybową poza Wigilią Bożego Narodzenia? Ja, szczerze mówiąc, jeszcze nigdy jej nie gotowałam – na Wigilię jemy barszcz, a grzyby zazwyczaj przerabiam na sos 😉

Składniki:
• 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych
Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same
mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
• cebula
• litr bulionu warzywnego
• szklanka mleka
• połowa szklanki białego, wytrawnego wina
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki
masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę
mrożonych grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś
czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy
całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem.
Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko
(kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10
minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać
4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki –
wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można
podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg
własnych upodobań. Gotowe!

zupa-72

Print Friendly, PDF & Email