Pyszna sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską w sosie czosnkowym jest lekka i pożywna. Idealna na grilla, imprezę czy jako lunch do pracy.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- duża pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- cebula czerwona
- około 150 g oliwek zielonych drylowanych
- 3 łyżki majonezu
- 180 ml jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Pierś odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę szatkujemy, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Sos mieszamy dokładnie i wlewamy do sałatki. Całość mieszamy.

Zostaw odpowiedź