Przepis na parówkę w bardzo smacznym wydaniu 🙂 Świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- ok 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- jajko do obtaczania
- 4-5 cienkich parówek
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki (ilość zależy od ziemniaków, jeśli są bardziej wodniste trzeba dodać więcej), przyprawy, jajko i zagniatamy ciasto. Parówki obieramy z folii i przekrawamy na połowę. Każdy kawałek parówki owijamy masą ziemniaczaną. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Zostaw odpowiedź