Szybka, pyszna bezmięsna zapiekanka, która sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Przepis wymaga tylko kilku składników, aby wyczarować pyszne danie.
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g pieczarek
- mały por
- ok 180 g śmietany 30%
- 150 g sera żółtego
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, pieczarki w plasterki. Por i pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy do nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce. Sos śmietanowy z pieczarkami łączymy z makaronem i połową sera żółtego. Przyprawiamy do smaku.
Zapiekankę wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w temp 180 C około 20 minut.
Czy zamiast takiej tłustej śmietany možna użyć np.18%?
Podejrzewam, że można 😉