Przepis na pyszne bułeczki z twarogiem.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- jajko
Nadzienie:
- 200 g sera białego
- żółtko
- opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
- białko do posmarowania bułek
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Ser dokładnie mieszamy z żółtkiem i cukrem. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolice posypaną mąką i wałkiem formujemy płat grubości 3-4 cm. Za pomocą dość szerokiej szklanki wykrawamy kółka i układamy na blaszce. Na każdej bułce na środku robimy wgłębienie i nakładamy tam masę serową. Bułki smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku ok pół godziny.