Bułki drożdżowe z serem białym

Bułki drożdżowe z serem
Bułki drożdżowe z serem

Bułki drożdżowe z serem są mięciutkie, puszyste, pachnące – po prostu pyszne! Idealne na śniadanie czy deser do popołudniowej kawy. Choć im wykonaniu trzeba poświęcić nieco pracy i czasu, efekt końcowy wynagrodzi cały trud, gdy znikają o wiele szybciej niż się je robi.

Składniki na bułki drożdżowe z serem (około 12 sztuk):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 650 mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 500 g sera białego
  • 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania bułek)
  • 100 g drobnego cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć)

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Z każdej z nich formujemy trzy kule, które rozpłaszczamy. Krążki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie spodem od kubka albo szklanki na każdym krążku robimy wgłębienie i układamy w nim nadzienie serowe. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem.

Bułki drożdżowe z serem
Bułki drożdżowe z serem

Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko:

Drożdżowe Paluchy Z Serem

Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą

Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką

Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką

Dietetyczne Pączki Z Piekarnika (146 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email