Bułki drożdżowe z serem

Przepis na pyszne bułeczki z twarogiem.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • jajko

Nadzienie:

  • 200 g sera białego
  • żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • białko do posmarowania bułek

Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Ser dokładnie mieszamy z żółtkiem i cukrem. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolice posypaną mąką i wałkiem formujemy płat grubości 3-4 cm. Za pomocą dość szerokiej szklanki wykrawamy kółka i układamy na blaszce. Na każdej bułce na środku robimy wgłębienie i nakładamy tam masę serową. Bułki smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku ok pół godziny.

bulki_z_serem

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: