Warzywa smażone z wędliną

Szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp
  • duża cebula
  • marchew
  • fasola czerwona konserwowa
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano

Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew. Smażymy do miękkości, ja podlewam 1/3 szklanki wody, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i odcedzoną fasolę.

ziemniak_pieczone

Print Friendly, PDF & Email