Galareta w kształcie jajka

Pyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek
  • ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • ugotowana marchew
  • groszek
  • kukurydza
  • litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 8-9 łyżeczek żelatyny
  • natka pietruszki

Przygotowanie
Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki ostrożnie wkładamy do wydmuszek. Wydmuszki zalewamy bulionem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obieramy ze skorupki.

jajka_galareta

Print Friendly, PDF & Email