Makaron z boczniakami

Szybki przepis na pyszny i aromatyczny obiad, czyli makaron w sosie śmietanowym z boczniakami.

Składniki:

  • pół paczki makaronu penne albo innego ulubionego
  • 250 g boczniaków
  • duża cebula
  • 180 g śmietany 30%
  • mały pęczek koperku (niekoniecznie)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dalej smażymy. Kiedy boczniaki zmiękną dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje, dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.

makaron_boczniak

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: