Obłędny bananowiec na biszkopcie

Przepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne!

Składniki:

Biszkopt:

    • 5 dużych jajek
    • szklanka mąki tortowej (250 g)
    • 3/4 szklanki cukru
    • łyżka octu
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 800g naturalnego jogurtu
  • pół szklanki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 300 g śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • 5 bananów
  • sok z cytryny
  • 2 żółte galaretki

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką. Masa będzie dość płynna, dlatego odstawiamy ją do lodówki na jakieś 30 min, żeby lekko stężała. Po tym czasie banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni blat biszkopta (najlepiej żeby był w blaszce), wylewamy 3/4 masy jogurtowej, przykrywamy wierzchnim blatem biszkopta, rozsmarowujemy resztę masy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

bananowiec

Print Friendly, PDF & Email