Pieczarki faszerowane boczkiem

Kolejna wariacja na temat faszerowanych pieczarek.

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 200g boczku
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pieczarki obieramy i wyciągamy z nich nóżki. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy posiekane nóżki pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy, aż wyparuje sok z pieczarek i zdejmujemy z kuchenki. Do farszu dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Następnie nakładamy go do kapelusików pieczarek. Każdą pieczarkę posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut.

pieczarki_boczek

Print Friendly, PDF & Email