Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą
Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą

Ostatnio zostało mi w lodówce sporo resztek i nic konkretnego na obiad. Powszechnie wiadomo, że z resztek najlepiej się robi zapiekanki. Chyba staną się one moją specjalnością 😉

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą jest bardzo pyszna i sycąca. Zasmakuje nawet niejadkom 😉

Składniki:

Na zapiekankę:

  • 250 g makaron świderki
  • 200 g kiełbasy lub innej wędliny
  • papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5-6 pieczarek
  • por
  • sól i pieprz
  • 150 g sera żółtego

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2/3 szklanki wody lub bullionu
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Kiełbasę, paprykę, por kroimy w kostkę, ogórki i pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażamy z porem i kiełbasą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy kolejno: połowę makaronu, kiełbasę z pieczarkami i porem, paprykę i ogórki konserwowe. Na to nakładamy drugą warstwę makaronu. Przyprawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy koncentrat, ketchup, pieprz, sól i zioła, intensywnie mieszając. Gdy kolor sosu stanie się jednolity, dodajemy wodę by go rozrzedzić. Gotujemy przez chwilę. Zapiekankę zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy naczynie do piekarnika. Zapiekamy ok 20 minut w temp 200 C.

Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą
Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą
Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą
Zapiekanka Z Makaronem I Kiełbasą

 

Print Friendly, PDF & Email