Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami i domowym majonezem

Przepis zainspirowany jednym z odcinków Top Chef, gdzie uczestnicy mieli przygotować swoją wersję tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Pomyślałam, że to dobry pomysł, aby odświeżyć ten przepis – sałatkę jarzynową robię rzadko, gdyż już dawno temu mi się znudziła. Postanowiłam więc trochę pokombinować ze składnikami i wyszło mi coś naprawdę dobrego. Do tego pierwszy raz zrobiłam majonez i myślę, że zrezygnuję z kupowania gotowych. Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy i można go przyprawić wedle własnego upodobania.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • papryka czerwona
  • łyżka masła
  • szałwia (miałam suszoną)
  • ok 8-10 pieczarek marynowanych
  • mały por
  • garść pestek dyni

Na majonez:

  • żółtko
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • łyżka białego octu winnego
  • pieprz i suszona natka pietruszki

Przygotowanie
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej się upiekły. Paprykę kroimy w ćwiartki. Warzywa układamy na folii aluminiowej, dodajemy łyżkę masła i lekko oprószamy szałwią. Folię zawijamy szczelnie w sakiewki i układamy na blasze. Marchew i pietruszkę zawinęłam razem, resztę warzyw osobno, gdyż potrzebują różnego czasu, aby się upiec. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Najszybciej piecze się papryka (wyjmujemy po ok 20 min), następnie ziemniaki; marchew i pietruszka trochę dłużej – najlepiej lekko odwinąć folię w czasie pieczenia i sprawdzić widelcem czy warzywa są już miękkie. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Por drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Z ostudzonej papryki ściągamy skórę i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.
Przygotowujemy majonez: do miski wybijamy żółtko, dodajemy sól, cukier i musztardę. Składniki dokładnie miksujemy. Cały czas miksując, do miski zaczynamy bardzo powoli i po trochę wlewać olej. Gdy majonez osiągnie upragnioną konsystencję, dodajemy ocet, pieprz i pietruszkę.
Majonez dodajemy do reszty składników. Mieszamy i ew. doprawiamy solą i pieprzem.

salatka_jarzynowa

Print Friendly, PDF & Email