Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym
Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym to pomysł na pyszny domowy obiad, który szybko się robi i nie jest skomplikowany. Za sprawą cukinii frykadelki są nieco lżejsze od tradycyjnej wersji, ale równie smaczne, a do tego bardziej miękkie i soczyste.

Z czym podać frykadelki?

Najlepiej sprawdzą się z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym. Do tego jakaś surówka, np. z kapusty kiszonej, buraczków czy ogórków kiszonych i smaczny obiad dla całej rodziny mamy gotowy.

 

Składniki na frykadelki wieprzowe z cukinią (4-5 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 g cukinii (1 mała sztuka)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kajzerka
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia

 

Sos musztardowy:

  • 1,5 szklanki bulionu
  • łyżka musztardy o ostrym smaku
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach (jeśli ma twardą skórkę, to najpierw ją obieramy). Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Kajzerkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Również odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy nadmiar mleka i rozdrabniamy ją widelcem.

Do miski przekładamy mięso mielone, cukinię, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty na jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotlety, które obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Przekładamy na nią kotlety i obsmażamy po kilka minut na każdej stronie. Następnie wlewamy szklankę bulionu. Patelnię nakrywamy i dusimy kotlety przez około 20 minut na wolnym ogniu. W połowie duszenia obracamy je na drugą stronę.

Kiedy kotlety będą gotowe, wyjmujemy je z patelni i wlewamy na nią resztę bulionu wymieszanego z mąką. Dodajemy również musztardę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. Frykadelki polewamy tak powstałym sosem.

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym
Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Print Friendly, PDF & Email