Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje
Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i malinami na wierzchu to pyszny domowy wypiek, który robi się szybko i równie szybko znika ze stołu. Wychodzi bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne! Jeśli zrobicie wszystko wg przepisu, na pewno pięknie wam wyrośnie i nie będzie zakalca.

Ciasto na jogurcie z budyniem i owocami świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na niedzielny deser czy poczęstunek dla gości. Owoce i smak budyniu można wybrać dowolny, zawsze wyjdzie pysznie!

Składniki na jogurtowe ciasto Pewniaczek (blaszka o wym. 24x24cm):

    • 360 g mąki pszennej typ 500 (około 2 i 2/3 szklanki)
    • 4 jajka rozmiar L
    • 180 g cukru (3/4 szklanki)
    • 70 ml oleju rzepakowego
    • 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody

 

Budyń:

  • 0,5 l mleka
  • opakowanie budyniu (około 60 g)
  • 2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

  • 300 g malin lub innych owoców (borówki, śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie)

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z budyniem i cały czas mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto jogurtowe. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy łyżką ze sobą. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej, potem dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładka, dość gęsta masa.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wym 24x24cm). Ostudzony budyń (nie musi być całkowicie zimny) nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasto tworząc kratkę. Na wierzch kładziemy świeże lub mrożone owoce. Jeśli mają dużo soku, jak np. mrożone maliny, najpierw odsączamy je na ręczniku papierowym.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 minut w trybie góra-dół.

 

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje
Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Zobacz inne przepisy na ciasta z owocami:

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

Błyskawiczne ciasto z owocami

 

Print Friendly, PDF & Email