Błyskawiczne ciasto z owocami

Błyskawiczne ciasto z owocami

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • szklanka mąki pszennej (200 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g owoców

Przygotowanie

Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Błyskawiczne ciasto z owocami
Błyskawiczne ciasto z owocami

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: