Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Kotlety folwarczne - zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Kotlety folwarczne - zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Kotlety folwarczne czyli pyszne zrazy z mięsa mielonego faszerowane serem żółtym z sosem śmietanowym z pieczarkami i porem świetnie sprawdzą się na domowy obiad dla całej rodziny. W towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki tworzą bardzo smaczny posiłek, który zadowoli nawet wybredne podniebienia. Danie, choć proste i z niewyszukanych składników, jest zaskakująco pyszne.

 

Składniki na kotlety folwarczne (7-8 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe)
  • bułka pszenna
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • około 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra papryka

 

Sos:

  • 250 g pieczarek
  • średniej wielkości por
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra

 

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażone na złoto pieczarki odstawiamy.

Przygotowujemy pulpety. Ser żółty kroimy w dość grube paski, długości około 5 cm. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, formując prostokąt i nakładamy po kawałku sera żółtego. Mięso zlepiamy i formujemy podłużne kotlety. Obsmażamy je na oleju ze wszystkich stron przez kilka minut.

Następnie na patelnię do kotletów dodajemy pora, wlewamy wodę i śmietanę. Całość dusimy pod przykryciem około 7-8 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pieczarki, zioła i przyprawy. Smażymy jeszcze kilka minut, aż sos się nieco zredukuje.

Kotlety folwarczne - zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

 

Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:

Kotlety mielone zapiekane à la pizza

Zapiekane kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Kotlety mielone z warzywami – mielone w nietypowej odsłonie

Print Friendly, PDF & Email