Kotlety jajeczne z porem

Przepis na kotlety z jajek z dodatkiem pora, idealne na bezmięsny obiad.

Składniki (na 5 średnich kotlecików):

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • jedna czerstwa bułka (kajzerka)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • średni por
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

 

Przygotowanie
Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Bułkę moczymy w wodzie, kiedy zmięknie odciskamy dokładnie. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy z bułką. Do bułki i jajek dodajemy por, surowe jajko, kaszę manną i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

kotlety_jajko

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: