Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki

Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki
Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki

Domowy serek z jogurtu greckiego to pyszny serek kanapkowy idealny do pieczywa. W towarzystwie rzodkiewki i szczypiorku będzie również stanowił pyszną wiosenną przekąskę. Można go także rozsmarowywać na naleśnikach, tortilli czy tostach.

Labneh, bo tak się nazywa sen serek z odcedzonego jogurtu jest popularny w krajach bliskiego wschodu głównie w Syrii i Libii. Jego przygotowanie wymaga minimum nakładu pracy, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać – serek musi się formować przez kilkanaście godzin.

Składniki na domowy serek z jogurtu greckiego:

  • około 800 g jogurtu greckiego (najlepiej dobrej jakości, bez dodatków konserwantów i mleka w proszku)
  • duża szczypta soli
  • ulubione przyprawy – dałam: 1/4 łyżeczki czosnku suszonego, pół łyżeczki suszonych pomidorów

 

Przygotowanie

Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Na sitku lub w miseczce rozkładamy podwójnie złożoną gazę lub bawełnianą ściereczkę i wylewamy na nią jogurt. Z tkaniny związujemy sakiewkę i wieszamy nad jakimś wysokim naczyniem (u mnie sprawdza się garnek do szynkowaru), aby sakiewka swobodnie zwisała, a serwatka mogła ściekać.

Jogurt odstawiamy około 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można go odwinąć z gazy i włożyć do lodówki na 3-4 godziny do schłodzenia. Serek wychodzi kremowy i można go rozsmarowywać na pieczywie jak wszystkie serki kanapkowe ze sklepu.

Serek można odcedzać dłużej niż 12 godzin, będzie wtedy twardszy. Po trzech dniach można go kroić jak fetę i wykorzystać do sałatek. Jeśli chcemy go odcedzać dłużej niż 12 godzin, najlepiej od razu włożyć go do lodówki. Serwatkę, która ścieka można dodać np. do koktajlu, gdyż jest bardzo zdrowa.

Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki
Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki

Zobacz inne przepisy na domowe bezmięsne wyroby do pieczywa:

Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy

Masło bananowe – do zrobienia w 5 minut

Smalec z fasoli (wegański)

Print Friendly, PDF & Email