Domowy serek z jogurtu greckiego to pyszny serek kanapkowy idealny do pieczywa. W towarzystwie rzodkiewki i szczypiorku będzie również stanowił pyszną wiosenną przekąskę. Można go także rozsmarowywać na naleśnikach, tortilli czy tostach.
Labneh, bo tak się nazywa sen serek z odcedzonego jogurtu jest popularny w krajach bliskiego wschodu głównie w Syrii i Libii. Jego przygotowanie wymaga minimum nakładu pracy, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać – serek musi się formować przez kilkanaście godzin.
Składniki na domowy serek z jogurtu greckiego:
- około 800 g jogurtu greckiego (najlepiej dobrej jakości, bez dodatków konserwantów i mleka w proszku)
- duża szczypta soli
- ulubione przyprawy – dałam: 1/4 łyżeczki czosnku suszonego, pół łyżeczki suszonych pomidorów
Przygotowanie
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Na sitku lub w miseczce rozkładamy podwójnie złożoną gazę lub bawełnianą ściereczkę i wylewamy na nią jogurt. Z tkaniny związujemy sakiewkę i wieszamy nad jakimś wysokim naczyniem (u mnie sprawdza się garnek do szynkowaru), aby sakiewka swobodnie zwisała, a serwatka mogła ściekać.
Jogurt odstawiamy około 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można go odwinąć z gazy i włożyć do lodówki na 3-4 godziny do schłodzenia. Serek wychodzi kremowy i można go rozsmarowywać na pieczywie jak wszystkie serki kanapkowe ze sklepu.
Serek można odcedzać dłużej niż 12 godzin, będzie wtedy twardszy. Po trzech dniach można go kroić jak fetę i wykorzystać do sałatek. Jeśli chcemy go odcedzać dłużej niż 12 godzin, najlepiej od razu włożyć go do lodówki. Serwatkę, która ścieka można dodać np. do koktajlu, gdyż jest bardzo zdrowa.
![Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki](https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2022/03/Labneh1.jpg)
Zostaw odpowiedź