Smalec z fasoli (wegański)

Przepis na pyszną wegańską pastę kanapkową z fasoli.

Składniki:

  • ok 1,5 szklanki fasoli Jaś
  • 2 cebule
  • jabłko
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 2-3 goździki
  • majeranek
  • ok pół szklanki zimnej wody
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Na wieczór przed planowanym przygotowaniem pasty, fasolę zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości około 1,5 h.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki. Dusimy na małym ogniu do zezłocenia się jabłka i cebuli. Przyprawy usuwamy.
Do odcedzonej i wystudzonej fasoli dodajemy sos sojowy i wodę i miksujemy blenderem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy jeszcze wody. Następnie dodajemy jabłko z cebulą, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

smalec_fasola