Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Kotlety mielone z indyka z dużą ilością podsmażonej cebulki są pyszne, delikatne, mięciutkie i soczyste. Przypominają mi smak dzieciństwa, gdyż podobne robiła moja mama. Podałam je z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą ze śmietaną. Zrobienie całości zajęło mi tylko niecałą godzinę, a wyszedł przepyszny, domowy obiad, którym się wszyscy zajadali. A jeśli zostaną wam kotlety z obiadu, to zimne można pokroić w plastry i dodać na kanapki.

Składniki na kotlety mielone z indyka (około 6 sztuk):

  • 400 g mięsa mielonego z indyka np. z udźca
  • 200 g cebuli (2 średnie sztuki)
  • bułka pszenna
  • jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

 

Przygotowanie

Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliła. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą z wody bułką. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, mielimy tylko bułkę z cebulą. Do zmielonej masy dokładamy jajko, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą ręką przez kilka minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne.

Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu przez około 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Zobacz inne przepisy na mielone:

Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis

Roladki Z Mięsa Mielonego W Sosie

Pulpety Jaglane W Sosie Pomidorowym

Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym

Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym

Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: