Zapiekanka z jajek

Pyszna zapiekanka, czy frittata to dobry pomysł nie tylko na śniadanie 😉 Jest sycąca, dlatego z powodzeniem nadaje się na szybki obiad.

Składniki:

  • 150 g sera żółtego
  • 200 g szynki lub dobrej kiełbasy
  • pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (gniazdka nasienne usuwamy). Szynkę również kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Jajka rozmącamy ze śmietaną. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Zapiekankę wylewamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok 25 min w temp 180 C.

zapiekanka_jajko

 

Print Friendly, PDF & Email