Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet.

Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Bardzo dobrze smakuje również odgrzany na maśle.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 250 g tłustego twarogu
  • 100 g smalcu
  • 180 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec i tłuczemy na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy kaszę i rozkruszony widelcem twaróg. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Masę wykładamy do keksówki i wygładzamy wierzch. Pieroga pieczemy około półtora godziny w temp 180 C.

Pieróg biłgorajski
Pieróg biłgorajski
Print Friendly, PDF & Email