Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet.
Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Bardzo dobrze smakuje również odgrzany na maśle.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 150 g kaszy gryczanej
- 250 g tłustego twarogu
- 100 g smalcu
- 180 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec i tłuczemy na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy kaszę i rozkruszony widelcem twaróg. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Masę wykładamy do keksówki i wygładzamy wierzch. Pieroga pieczemy około półtora godziny w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź