Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut
Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem jest bardzo prosta do zrobienia, smaczna i sycąca. Świetnie urozmaici codzienne kanapki. Kawałek świeżego, chrupiącego pieczywa posmarowany taką pastą, z plastrem ogórka kiszonego na wierzchu to świetny sposób na pyszne śniadanie czy kolację.

Jak przygotować szybką pastę kanapkową z tuńczykiem?

Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie pokroić resztę składników. Wszystko przekładamy do jednej miski, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Gotowe!

Składniki na szybką pastę kanapkową z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (120 g)
  • 4 jajka rozmiar L
  • garść oliwek zielonych
  • pół małej cebuli czerwonej
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo czyli przez około 6-7 minut od momentu wrzenia wody. Ostudź (po ugotowaniu zalewam je zimną wodą, aby przyspieszyć ten proces), obierz i pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewamy i rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Oliwki pokrój w plastry, cebulę i pomidory w drobną kostkę.

Jajka, tuńczyka, oliwki, cebulę i suszone pomidory przełóż do jednej miski. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut
Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

Szybka pasta kanapkowa – pyszne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta z boczku – na kanapki

Print Friendly, PDF & Email