Ryż z boczkiem i warzywami

Przepis na takie podrobione risotto, bo ze zwykłym białym ryżem.

Składniki:

  • 200 g boczku
  • 250 g pieczarek
  • pomidor
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 torebki ryżu
  • szczypior
  • sól,pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, smażymy około 5 minut. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora i koncentrat, a także osączoną z zalewy fasolę. Następnie na patelnię dodajemy ryż, przyprawy i posiekany szczypiorek. Potrawę mieszamy i chwilę dusimy.

ryz_boczek

Print Friendly, PDF & Email