Grillowane kotlety mielone z bakłażanem

Przepis na nieco inne od tradycyjnych kotlety mielone.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • mały bakłażan
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz, sól, przyprawa do mięs

 

Przygotowanie
Czosnek obieramy i siekamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę. Łyżkę oliwy rozgrzewamy, podsmażamy na niej bakłażana i czosnek. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mięso mielone, jajko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą. Dodajemy przestygniętego bakłażana, dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, które grillujemy na specjalnej patelni lub grillu elektrycznym.

kotlety_baklazan

Print Friendly, PDF & Email