Ryba po japońsku

Pyszna ryba z warzywami konserwowymi w łagodnej zalewie. Danie najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:

Ryba:

  • 700 g filetów rybnych
  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • sól, pieprz cytrynowy

Warzywa:

  • puszka kukurydzy
  • słoik selera marynowanego
  • litrowy słoik papryki marynowanej
  • litrowy słoik ogórków konserwowych

Zalewa:

  • szklanka zalewy z papryki marynowanej
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie
Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem. Mąkę rozrabiamy z wodą i szczyptą soli.
Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, seler siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy razem.
Zalewę z papryki łączymy z koncentratem pomidorowym i dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia układamy warstwami usmażoną rybę i warzywa tak, aby ostatnią warstwą były warzywa. Następnie całość zalewamy sosem i ostawiamy na kilka godzin do lodówki.

ryba_japonska

 

ryba_japonska1

Print Friendly, PDF & Email