Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Śledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem śledzie może nie wszystkim przypadną do gustu, ale mają wielu zwolenników. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około trzech dniach, kiedy składniki się „przegryzą”.

Składniki na śledzie korzenne w oleju:

    • 0,5 kg filetów śledziowych solonych
    • cebula
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki octu jabłkowego
    • 150 ml oleju rzepakowego

Przyprawy:

    • łyżeczka cynamonu
    • 5 goździków
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • pół łyżeczki ziaren anyżu
    • pół łyżeczki ziaren kolendry
    • pół łyżeczki imbiru
    • pół łyżeczki kardamonu

Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami gotowej przyprawy do piernika bez cukru, mąki i kakao w składzie.

 

Przygotowanie

Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przyprawy, których nie mamy w proszku przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku i jeszcze chwilkę ucieramy, aby się dokładnie wymieszały. Śledzie przekładamy do miski, dodajemy do nich cebulę, miód, ocet i przyprawę. Całość mieszamy ze sobą. Śledzie układamy w słoiku (o pojemności około 0,7 l) i zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie są najlepsze po jakiś trzech dniach od przygotowania.

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Zobacz inne przepisy na śledzie w zalewie:

Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Śledzie po węgiersku z papryką

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Najlepsze śledzie w śmietanie

Śledzie w zalewie ketchupowej

Śledzie z rodzynkami

 

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)