Klasyczny, prosty przepis na śledzie w śmietanie, które pysznie smakują podane z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych solonych
- 2 średnie cebule
- ok 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- mały pęczek pietruszki
- pieprz
Przygotowanie
Śledzie moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka i na 10 minut zalewamy gorącą wodą. Pietruszkę siekamy.
Śmietanę, majonez i musztardę łączymy ze sobą. Dodajemy pietruszkę i pieprz. Odsączoną cebulę i śledzie przekładamy do jednej miski, dodajemy sos śmietanowy i mieszamy dokładnie. Odkładamy na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź