Kurczak z warzywami w sosie serowym

Smaczne i szybkie danie obiadowe z kurczakiem, włoszczyzną i fasolką w sosie serowym. Podałam z ryżem.

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
  • 2 garście fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 garście włoszczyzny (dałam mrożonkę: marchew, por, seler, pietruszka)
  • 180 ml śmietany 30%
  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem ziołowym i podsmażamy na oleju, dodajemy mrożoną włoszczyznę, podlewamy pół szklanki wody i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowaną fasolkę, śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając ,aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: