Kurczak w miodzie

Pyszny kurczak na obiad. Mi najlepiej smakuje podany z ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • olej

Przygotowanie
5 łyżek oleju, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki oregano, mieszamy z musztardą, miodem i szczyptą słodkiej papryki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Nacieramy marynatą kurczaka i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 40 min.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: