Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe

Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe
Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe

Ciasto Szajbusek to bardzo kolorowy, domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest wysokie i podzielne. Składa się ze szpinakowego biszkoptu, trójkolorowej pianki i galaretki z brzoskwiniami.

Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Składa się ze składników, które są dostępne cały rok, więc można je podać zarówno podczas letnich upałów, jak i zimną, aby nacieszyć oko kolorami.

Do przygotowania ciasta użyłam szpinaku mrożonego, ale polecam świeży, gdyż kolor będzie bardziej żywy. Smak szpinaku, zarówno świeżego, jak i mrożonego jest w ogóle niewyczuwalny.

Składniki na Ciasto Szajbusek:

Ciasto szpinakowe:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g cukru
  • 450 g szpinaku (dałam mrożony, ale świeży też będzie dobry)
  • 160 g oleju (rzepakowego)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Pianka:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 250 g mascarpone
  • trzy opakowania galaretek o różnych kolorach (żółta, czerwona i niebieska)
  • 3 x 150 ml wody

 

Galaretka:

  • 750 ml wody
  • 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • puszka brzoskwiń (około 850 g)

 

Przygotowanie

Ciasto szpinakowe

Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Szpinak odmroź i odciśnij dokładnie z wody. Szpinak zmiksuj z olejem  za pomocą blendera.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, dodaj olej ze szpinakiem. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 × 30 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 35 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

 

Pianka

Galaretki rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 150 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.

Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, dodawaj do śmietany po łyżce jogurtu i serka mascarpone. Masę podziel na 3 części. Do każdej części wlej cienką stróżką jedną z galaretek, która będzie zimna, ale jeszcze płynna, miksując przez chwilę robotem kuchennym.

Po łyżce pianki w każdym kolorze wykładaj na ciasto, starając się, aby kolory się nie łączyły. Postępuj tak do wykończenia wszystkich trzech kolorów. Wierzch wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 15 minut, aby pianka zastygła.

Galaretka

Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody (można to zrobić w momencie pieczenia ciasta). Odstaw do wystudzenia. Brzoskwinie pokrój w kostkę i dodaj do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Całość odstaw, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Wylej ją wtedy na wierzch ciasta i włóż je z powrotem do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

 

 

Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe
Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe

 

Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe
Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z owocami:

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera)

Print Friendly, PDF & Email