Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba

Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba
Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba

Pasztet drobiowy bez pieczenia to bardzo smaczne, łatwo rozsmarowujące się na pieczywie smarowidło, które urozmaici codzienne kanapki. Świetnie komponuje się z ogórkiem konserwowym lub pomidorem. Podając go z własnoręcznie upieczonym chlebkiem, to prawdziwie niebo w gębie!

Taki domowy pasztet bez żadnych zbędnych dodatków i chemii jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od takiego kupione w sklepie, a do tego robi się go prosto i bez problemu, więc warto poświęcić nieco czasu, żeby wyczarować taki przysmak.

Składniki na pasztet drobiowy bez pieczenia:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 4 podudzia z kurczaka (400 g)
  • średniej wielkości jabłko
  • 2 duże cebule
  • 50 g masła
  • po płaskiej łyżeczce tymianku i majeranku
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie

Podudzia z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą, tak aby były całkowicie zakryte, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Udka gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny. Następnie wyjmij je z garnka i ostudź. Do przygotowania pasztetu można wykorzystać również mięso pozostałe z rosołu. Mięso obierz ze skóry i kości.

Wątróbkę drobiową przepłucz pod bieżąca wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Oczyść ją z żyłek i tłuszczu. Cebulę pokrój w piórka, jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i wrzuć wątróbkę. Smaż ją przez 3-4 minuty, następnie dodaj cebulę i smaż kolejne kilka minut. Na koniec dodaj jabłko, podlej pół szklanki wody i całość duś, aż wszystkie składniki będą miękkie, a większość płynu odparuje.

Masło rozpuść na małym ogniu w rondelku.

Do pojemnika od blendera wrzuć kawałki mięsa z kurczaka, usmażoną wątróbkę z jabłkiem i cebulą, dodaj połowę roztopionego masła, zioła i przyprawy. Całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.

Pasztet przełóż do miseczki lub pojemnika, a na jego wierzch wylej resztę masła. Odłóż go przynajmniej na godzinę do lodówki.

Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba
Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba

Zobacz inne przepisy na smarowidła do kanapek:

Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

Szybka pasta kanapkowa – pyszne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Print Friendly, PDF & Email