Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut
Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

Pasta czosnkowa to błyskawiczne do zrobienia smarowidło, które można rozsmarować na pieczywie, tortilli czy podać jako dip do świeżych warzyw. Ma dość wyrazisty smak, a czosnek jest mocno wyczuwalny. Jeśli nie tolerujecie dużej ilości czosnku, to taka pasta raczej nie jest dla was. Zalety zdrowotne czosnku jednak pewnie każdy zna, dlatego nie muszę pisać, że warto takie smarowidło od czasu do czasu przygotować, zwłaszcza w sezonie zimowym.

Z czym podać pastę czosnkową?

Świetnie sprawdzi się na kanapkach zamiast masła. Warstwę smarowidła można przykryć wędliną, serem żółtym i warzywami. Można również rozsmarować ją na tortilli, dodać rukolę, szynkę, ser żółty i zwinąć w rulon. Takie danie świetnie sprawdzi się na kolację. W ramach przekąski można pokroić w słupki marchew, selera, ogórka czy kalarepę i podać je z pastą.

 

Składniki na pastę czosnkową:

  • 6 dużych ząbków czosnku
  • puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • płaska łyżeczka tymianku, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie

Fasolę odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy. Czosnek, fasolę i olej przekładamy do jednej miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie.

 

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut
Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

 

Zobacz przepisy na inne dodatki do pieczywa:

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

 

Print Friendly, PDF & Email