Karkówka duszona z warzywami

Polecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym.

Składniki:

  • 600g karkówki wieprzowej
  • 6-7 łodyżek selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • ok 0,5 l bulionu mięsnego
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • mąka

Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę smażymy. Mięso zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Mięso dusimy pod przykryciem ok 25 minut, następnie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, dusimy kolejne 10 minut, na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, sól i pieprz. Całość dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy bulionem.

karkowka_warzywa

Print Friendly, PDF & Email