Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy

Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy
Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy

Ciasteczka warszawskie to bardzo proste i stosunkowo szybkie do zrobienia małe słodkości, które świetnie sprawdzą się na deser do popołudniowej kawy. Bardzo ładnie wyglądają i pysznie smakują, dlatego ciężko się oprzeć przed wzięciem kolejnego i kolejnego, dlatego warto je od razu przygotować z podwójnej porcji. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku tanich składników, które znajdziecie w każdym sklepie.

Składniki na ciasteczka warszawskie (około 12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 150 g masła
  • 60 g śmietany 18%
  • łyżeczka ekstraktu zapachowego (np. migdałowy)
  • około 250 g marmolady wieloowocowej

 

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

 

Jak przygotować ciasteczka warszawskie? Opis krok po kroku

Masło i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę, masło, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm i szklanką o średnicy około 6 cm wykrawaj koła. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj ciasteczka. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy.

Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Na połowę ciasteczek nakładaj po łyżeczce marmolady i złóż, kładąc na nie i lekko dociskając resztę ciasteczek.

Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy
Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy

Zobacz przepisy na inne ciasteczka:

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Szybkie kokosanki

Print Friendly, PDF & Email