Amoniaczki

Pyszne ciasteczka, w sam raz do kawy lub herbaty, na jesienne popołudnie. Przepis znaleziony na opakowaniu mąki.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 150 g cukru
  • cukier puder
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrajemy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na posmarowanej blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor w temp 200 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: