Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Kolejna pyszna zapiekanka, tym razem z mięsem mielonym. Zapiekanki to potrawa, której nie można popsuć, zawsze wychodzą smaczne.

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • pół papryki czerwonej i pół żółtej
  • ok 250 g makaronu świderki
  • 300 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 300 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
  • por
  • dwa ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone.  Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy z mięsem. Następnie dodajemy pieczarki i por pokrojone w plasterki. Po następnych 10 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę i wyciśnięty czosnek. Całość doprawiamy przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę makaronu, na niego mięso  z warzywami, przykrywamy drugą połową makaronu, a na wierzch ser starty na grubej tarce. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut.