Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów

Ciasto Don Rodrigo - pyszne połączenie czekolady i orzechów
Ciasto Don Rodrigo - pyszne połączenie czekolady i orzechów

Ciasto Don Rodrigo to bardzo smaczny i pięknie prezentujący się wypiek, który będzie idealny na każdą okazję, a także bez okazji, do popołudniowej kawki. Składa się z ciasta czekoladowego przełożonego kremem budyniowym z orzechami i bitej śmietany na wierzchu. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc deser od którego trudno się oderwać.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, wystarczy stosować się do przepisu. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

Składniki na ciasto Don Rodrigo:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml mleka
  • 260 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem orzechowy:

  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów ziemnych

 

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo: garść zmielonych orzechów

 

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe

Do rondelka włóż masło, czekoladę, kakao i mleko. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści i powstanie jednolita masa. Rondelek odstaw do wystudzenia.

Jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej, ubijaj na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, wlej powoli masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 35 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Krem orzechowy

Orzechy rozdrobnij blenderem albo tłuczkiem na malutkie kawałki. W 200 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i mąkę. Resztę mleka zagotuj z cukrem w garnku. Do wrzącego mleka cienką strużką zacznij wlewać zimne mleko z budyniem, cały czas mieszając np. rózgą kuchenną. Mleko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty budyń. Nakryj go folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj orzechy, a potem po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.

Bita śmietana

Żelatynę rozpuść w gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się sztywna, a łopatki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady. Cały czasu miksując, zacznij wlewać cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksuj, aż oba składniki się połączą.

Złożenie ciasta

Ciasto czekoladowe przekrój na dwa równe blaty. Na spodni blat nałóż krem orzechowy (odstaw 2 łyżki kremu), przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj resztą kremu orzechowego. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Możesz to zrobić bezpośrednio lub za pomocą szprycy, tworząc kratkę lub pasy, czy inne szlaczki. Bitą śmietanę posyp rozdrobnionymi orzechami. Ciasto odstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

Ciasto Don Rodrigo - pyszne połączenie czekolady i orzechów
Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów

 

Ciasto Don Rodrigo - pyszne połączenie czekolady i orzechów
Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów

Zobacz inne przepisy na czekoladowe wypieki:

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą

Szybkie ciasto czekoladowe

Czekoladowe brownie z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email