Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka

Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka
Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka

Kruche roladki z marmoladą to przepyszne domowe ciasteczka, które będą jak znalazł do popołudniowej kawy. Są o niebo lepsze od jakichkolwiek kupionych w sklepie, a do tego nie mają niepotrzebnych dodatków. Warto je przygotować od razu z podwójnej porcji, gdyż znikają raz-dwa.

Składniki na kruche roladki z marmoladą:

  • 100 g smalcu
  • 100 g masła
  • 100 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki śmietany 18% (80 g)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • około 150 g marmolady wieloowocowej

 

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

 

Przygotowanie

Masło, smalec i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło i smalec pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obie mąki, cukier, sól, masło, smalec, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt grubości około 0,5 cm. Prostokąt przekrój na trzy długie pasy. Na każdy pasek nałóż czubatą łyżkę marmolady i rozsmaruj wzdłuż na połowie powierzchni. Roladki pokrój na około 5 cm kawałki.

Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka
Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka

Zobacz inne przepisy na szybki deser:

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Pieczone banany

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email