Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis
Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Rustykalne muffinki czekoladowe to prosty przepis na pyszne babeczki, które można zrobić bardzo szybko bez użycia miksera. Wychodzą mięciutkie, nie za słodkie i wilgotne w środku za sprawą czekolady, wręcz rozpływają się w ustach. Żeby je przygotować nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych, takie muffinki były moimi pierwszymi wypiekami kiedy byłam nastolatką.

 

Składniki na rustykalne muffinki czekoladowe (12 sztuk):

    • 260 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
    • 100 g cukru (0,5 szklanki)
    • 250 ml mleka (szklanka)
    • 125 ml oleju (0,5 szklanki)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • tabliczka ulubionej czekolady (dałam z nadzieniem karmelowym)

 

Przygotowanie

Suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przekładamy do jednej miski i mieszamy. Jajka, mleko i olej wkładamy do drugiej miski i mieszamy za pomocą trzepaczki do ubijania przez 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką przez chwilę – do połączenia się składników.

Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Do środka każdej muffinki wkładamy kawałek czekolady.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Muffiny wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis
Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na szybkie desery:

Cytrynowe muffinki

Tiramisu – klasyczny włoski deser

Crumble jabłkowe z kruszonką

Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

 

Print Friendly, PDF & Email