Muffinki czekoladowe

Moja druga próba upieczenia muffinek. Pierwsze piekłam w papilotkach, bez formy do muffinek i mi się porozlewały. Choć były smaczne, wygląd pozostawiał wiele do życzenia 😛 W muffinkach czekoladowych zakochałam się, takie są pyszne 😉

Składniki:

    • 2 szklanki mąki
    • 0,5 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • szklanka mleka
    • 0,5 szklanki oleju
    • 2 łyżki kakao
    • tabliczka czekolady (w moim przypadku to była Wedel z nadzieniem truskawkowym)

Przygotowanie
Mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, cukier,proszek do pieczenia, kakao) i mokre (jajka, mleko, olej). Następnie łączymy je i dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę. Ciasto nie musimy długo mieszać, może być „grudkowate”. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.

1 Komentarz

  1. Muffinki czekoladowe to jedne z lepszych:)Ale mnie skusiłaś, chyba zaraz pójdę do kuchni i się za nie wezmę:)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: