Cytrynowe muffinki

Pyszne muffinki z cytrynową nutą.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 2 całe cytryny

Przygotowanie
W jednej misce mieszamy produkty suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Cytryny sparzmy i obieramy ze skórki. Skórki drobno kroimy albo ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. W drugim naczyniu mieszamy produkty mokre: mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz skórki. Składniki suche mieszamy z mokrymi łyżką, nakładamy do foremek. Pieczemy około 20-25 minut w 180’C.

Print Friendly, PDF & Email