Jagodzianki z serem i kruszonką to nieziemsko pyszne bułeczki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy słodki podwieczorek. Są mięciutkie i puszyste, a także zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu (nie wiem czy na trzeci też, bo nigdy tyle nie dotrwały, zawsze znikają w mgnieniu oka).
Jeśli macie pod ręką jagody, jest to wypiek wręcz obowiązkowy!
Składniki na jagodzianki z serem i kruszonką (12 sztuk):
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) + do podsypania około 50 g
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 1/2 szklanki mleka (120 ml)
- 2 jajka
- opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Twaróg:
- 250 g twarogu
- łyżka cukru
- żółtko jajka
Jagody:
- 250 g jagód
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 50 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru (4 łyżki)
Dodatkowo: białko jajka do posmarowania
Przygotowanie
Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem.
Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki, tak aby powstało ich łącznie 12.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek, na jej środku rozsmarowujemy łyżkę twarogu i nakładamy łyżkę jagód. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy nieco owalną bułeczkę. Układamy je zlepieniem do dołu w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch bułek.
Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją.
Zostaw odpowiedź