Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa

Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa

Jagodzianki z serem i kruszonką to nieziemsko pyszne bułeczki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy słodki podwieczorek. Są mięciutkie i puszyste, a także zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu (nie wiem czy na trzeci też, bo nigdy tyle nie dotrwały, zawsze znikają w mgnieniu oka).

Jeśli macie pod ręką jagody, jest to wypiek wręcz obowiązkowy!

 

Składniki na jagodzianki z serem i kruszonką (12 sztuk):

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) + do podsypania około 50 g
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 1/2 szklanki mleka (120 ml)
  • 2 jajka
  • opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

 

Twaróg:

  • 250 g twarogu
  • łyżka cukru
  • żółtko jajka

 

Jagody:

  • 250 g jagód
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru (4 łyżki)

 

Dodatkowo: białko jajka do posmarowania

 

Przygotowanie

Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem.

Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki, tak aby powstało ich łącznie 12.

Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek, na jej środku rozsmarowujemy łyżkę twarogu i nakładamy łyżkę jagód. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy nieco owalną bułeczkę. Układamy je zlepieniem do dołu w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch bułek.
Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją.

Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa

Zobacz inne przepisy na drożdżowe bułeczki na słodko:

Bułki drożdżowe z serem białym

Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą

Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Print Friendly, PDF & Email