Gofry

Niezwykle pyszny deser, kojarzący się z wakacjami. Uwaga: planując zakup gofrownicy, wybierajmy takie o mocy minimum 1000 W – na słabszych gofry często nie wychodzą.

Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki oleju
• 1 i 1/2 szklanki mleka

Dodatki: bita śmietana, owoce

Przygotowanie:
Mąkę przekładamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy żółtka jajek (białka ubijamy na sztywną pianę), olej i mleko. Ciasto miksujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy białka, mieszamy łyżką. Ciasto można odstawić na jakieś pół godziny, aby odpoczęło (na około 15 minut).
Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry pieczemy przez około 4 minuty  lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Po upieczeniu na gofry układamy owoce i bitą śmietanę.

gofry

Print Friendly, PDF & Email