Kotlety mielone z serem i pieczarkami

Przepis na tradycyjne mielone w trochę innym wydaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 150 g żółtego sera
  • 6 pieczarek
  • 2 jajka
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta

Przygotowanie
Pieczarki kroimy w kostkę, solimy i dusimy na maśle, następnie zostawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso mielone, bułkę tartą, pieczarki, ser, jajka i przyprawy mieszamy w sporej misce. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą, aby nabrała takiej konsystencji, żeby kotlety się nie rozpadały. Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej  i smażymy na gorącym tłuszczu.

Print Friendly, PDF & Email