Błyskawiczne placuszki na jogurcie są mięciutkie i puszyste. Można je przygotować w nie więcej niż 15 minut, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Podajemy je obsypane tylko cukrem pudrem, albo z dodatkiem ulubionych owoców czy konfitur lub polane syropem klonowym. W każdej wersji są bardzo smaczne. Idealne na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki na błyskawiczne placuszki na jogurcie (około 9 sztuk):
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- banan (można pominąć)
- płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Jogurt wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier i rozgniecionego widelcem banana. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zostaw odpowiedź