Schab duszony w cebuli

Schab duszony w cebuli
Schab duszony w cebuli

Schab duszony w cebuli to prosty przepis na bardzo smaczny obiad, któremu nie trzeba poświęcać wiele uwagi. Wystarczy włożyć schab do piekarnika i poczekać, aż udusi się do miękkości. Schab podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.

Składniki:

  • około 600 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki bulionu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Schab kroimy na plastry grubości około 2-3 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Plastry schabu wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy cebulą. Musztardę mieszamy z bulionem i zalewamy nim mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Schab wkładamy do piekarnia nagrzanego do około 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę.

Print Friendly, PDF & Email