Pierogi drożdżowe z serem i pieczarkami

Przepis na pyszne pierożki z serem i pieczarkami. Najlepiej smakują na ciepło.

Składniki:

Ciasto:

  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 0,5 szklanki mleka

Farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok godzinę. W tym czasie pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ostudzamy. Następnie mieszamy z startym serem, solą i pieprzem.
Blat oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierogi. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pierogi z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia pierogi znaczenie rosną, więc układamy ich ciasno na patelni.

pierogi_drożdżowe

2 komentarze

  1. Może coś w proporcjach było pomylone. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy podsypać je mąką.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: